Zo brengt u een weekend door in Utrecht, de minder bekende grachtenstad van Nederland

Dit jaar viert de fietsvriendelijke Nederlandse stad haar 900e verjaardag in stijl. Ontdek de bars langs de grachten, de restaurants waar u van de boerderij kunt genieten en de historische bezienswaardigheden, waarvan sommige teruggaan tot het Romeinse Rijk.

Ondanks het feit dat de op drie na grootste Nederlandse stad dit jaar haar 900-jarig bestaan viert, heeft ze haar kleinstedelijke manier van leven, geworteld in haar verleden als Romeinse buitenpost, niet losgelaten. De dagelijkse activiteiten draaien nog steeds om het middeleeuwse centrum, waar fietsen over de kasseien ratelen en de rustige stroming van de oude grachten het ritme bepaalt voor een ongehaast levenstempo.

De stad heeft hard gewerkt in de aanloop naar haar verjaardag, en er is veel te vieren. In 2020 werd de spectaculaire restauratie van een groot kanaal voltooid – een project waar bijna twintig jaar aan gewerkt is. Vorig jaar werden twee locaties in de provincie Utrecht toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En in juni werden de ruïnes in het centrum van de stad van het keizerlijk paleis, dat in de 13e eeuw afbrandde, voor het eerst in tientallen jaren toegankelijk gemaakt voor het publiek.

Maar het gaat niet alleen om het verleden. Utrecht, een van de grootste universiteitssteden van het land, bruist van de jeugdigheid dankzij de gezonde studentenpopulatie. En hoewel een bezoek hier waarschijnlijk begint bij een culturele bezienswaardigheid, kan het ook eindigen met een schattenjacht met een kunstthema of een jazzshow in een futuristische concertzaal.

Dag één: markten en middeleeuwse juweeltjes

Ochtend

Sta op voordat de stad ontwaakt om de Oudegracht voor uzelf te hebben. De oudste van de twee binnenstadsgrachten is de belangrijkste sociale slagader van Utrecht https://znaki.fm/nl/places/utrecht/, maar ’s ochtends kunt u ongestoord langs de straten aan het water fietsen, de gevelhuizen bewonderen en even bijtanken in de retro-koffieshop Cafca. Bezoek daarna de zaterdagmarkten. De Lapjesmarkt, de grootste en oudste bijeenkomst van stoffenverkopers van het land, is al meer dan 400 jaar een wekelijkse vaste waarde. Slechts een paar straten verderop vindt u meer kleur op de Bloemenmarkt op het Janskerkhofplein. Stop voor de lunch bij Ruby Rose, een restaurant in een voormalige bloemenwinkel, of probeer Streetfood Club, naast de deur, waar hapjes uit de hele wereld worden geserveerd.  

Middag

Loop de lunch af op weg naar het Domplein, een stadsplein in het hart van het middeleeuwse centrum van de stad. Om het te vinden, kijkt u omhoog en gaat u naar de Domtoren: met zijn 368 voet heeft de hoogste kerktoren van het land bijna 700 jaar dienst gedaan als stadskompas. Beklim de 495 treden voor een weids uitzicht tot aan Amsterdam, als de lucht helder is. Daal daarna ondergronds af naar DOMunder, een meeslepende archeologische site die u meeneemt door de tumultueuze 2000-jarige geschiedenis van het Domplein. Een andere bezienswaardigheid op dit plein is de gotische Sint-Maartenskathedraal, die vroeger met de Domtoren verbonden was totdat een storm in 1674 het schip verwoestte – ga niet weg zonder een wandeling over de 15e-eeuwse binnenplaats te hebben gemaakt. 

Avonds

Hoewel het maar 15 minuten fietsen is vanaf het centrum, voelt Stadsjochies aan als een ontsnapping naar het platteland. Toen deze stadsboerderij in 2021 een restaurant opende, ontwierp het een menu waar de tuinkers, eetbare bloemen en kruiden die ter plekke worden gekweekt centraal staan. Kom voor 18.00 uur voor de volledige avondervaring: een rondleiding over het terrein, van het permafrostperceel tot de verticale tuin, gevolgd door een meergangendiner in de kas. Als u nog niet klaar bent om te gaan slapen, ga dan terug naar het stadscentrum voor een optreden in TivoliVredenburg. Deze enorme kunstgalerij is gebouwd rond de Symphony Hall uit de jaren 1970 en heeft vijf zalen, elk ontworpen voor een ander muziekgenre.

Tweede dag: kunst en grachten

Ochtend

Een hoogtepunt van de Utrechtse kunstscène is het werk van de lokale ontwerper en architect Gerrit Rietveld, een grootheid van de 20e-eeuwse kunstbeweging De Stijl (neoplasticisme). s Werelds grootste collectie van zijn werk is te zien in het Centraal Museum in de oude stad, maar een fietstochtje van 15 minuten naar het oosten brengt kunstliefhebbers naar het Rietveld Schröderhuis. Het eerste privéhuis dat hij ontwierp, blijft zijn magnum opus – een elementaire visie van rechte lijnen, geometrische vormen en primaire kleuren, waar de ruimte wordt geoptimaliseerd door visuele illusies en schuifwanden. Fiets na de rondleiding naar Griftpark, een groene oase net buiten het stadscentrum, en tank bij met een mediterraan geïnspireerde brunch in het nabijgelegen Karibu café.  

Middag

Ondanks alle charme van de Utrechtse promenades langs de grachten, vindt u onder straatniveau het belangrijkste kenmerk: een systeem van kelders uitgehouwen in kades op waterniveau. Deze ruimtes dienen nu als werkplaatsen, bedrijven en restaurants – en zijn het best te ontdekken vanaf het water. Van de lente tot de herfst is er in de grachten een parade van standup paddleboards en kajaks, maar om meer te weten te komen over deze legendarische waterwegen kunt u kiezen voor een privéboottocht met Sloepdelen. Nadat het in de jaren 70 met beton was dichtgestort, werd het Catherinesingle-gedeelte van de Stadsbuitengracht – dat om het stadscentrum heen loopt – in 2020 opnieuw met water gevuld. Vandaag is het voor het eerst in vier decennia weer mogelijk om door de hele vier mijl lange lus te varen. 

Avonds

Geniet van kleine hapjes in Bunk Hotel Utrecht, een hotel in een ontwijde kerk in het middeleeuwse centrum. Het restaurant is modern en de sfeer is gemoedelijk, maar een 19e-eeuws orgel herinnert de gasten aan het vroegere leven van het gebouw en vermaakt de gasten nog steeds tijdens speciale avondconcerten. Zoek na het eten in de straten naar Utrecht Lumen, een serie lichtinstallaties in en rond het centrum. Deze werd opgezet als onderdeel van de kandidatuur van de stad om Culturele Hoofdstad van Europa 2018 te worden en leeft voort als lokmiddel voor dagjesmensen. Van een gloeiend aureool boven de bescheiden Sint-Willibrorduskerk tot pulserende lichten in het paleis van Paushuize, het is nog maar eens een bewijs van het talent van de stad om dingen opnieuw uit te vinden. 

Top drie historische bezienswaardigheden

1. Paleis Lofen 

Het keizerlijk paleis, waar Utrecht officieel de status van stad kreeg, brandde in 1253 af. Ter gelegenheid van de 900e verjaardag van de stichting van de stad kunnen bezoekers voor het eerst sinds tientallen jaren de ruïnes verkennen op een nieuwe archeologische vindplaats. Na de rondleiding – direct achter het Domplein – kunt u de nabijgelegen cafés en winkels in en uit lopen: sommige van de oude pilaren en muren van het paleis worden gedeeld door deze gebouwen. 

2. Castellum Hoge Woerd

De Nederduitse Limes, een nieuw UNESCO Werelderfgoed, was een systeem van forten en wegen dat bijna vier eeuwen lang door Utrecht liep en de noordelijke grens van het Romeinse Rijk markeerde. Castellum Hoge Woerd is een reconstructie van zo’n fort en doet dienst als cultureel centrum met een archeologisch museum, theater en stadsboerderij. 

3. Museum Catharijneconvent

De geschiedenis van Utrecht is verweven met die van het christendom. Museum Catharijneconvent is gevestigd in een voormalig klooster en vertelt dit verhaal aan de hand van een van de mooiste permanente collecties religieuze kunst en voorwerpen van het land, en tijdelijke tentoonstellingen over de rol van religie in de Nederlandse samenleving.